Správný výběr kuchyně vám ušetří spoustu pozdějších starostí.
Stávající kuchyň dosluhuje a je čas přemýšlet o koupi kuchyně nové. Ta by nám samozřejmě měla poskytnout ještě lepší pohodlí než kuchyň původní. Před konečným výběrem si proto ujasněte pár základních věcí:
1. Prostor
Velikost kuchyně se bude odvíjet od dispozičního prostoru. Malý prostor, např. v panelákovém bytě, pojme základní rovnou linku. Pokud máte více místa, můžete si pořídit rohovou kuchyň či kuchyň ve tvaru písmene ,,U“.
Takto řešená kuchyň nabízí nejenom více úložného prostoru, ale současně i větší pracovní plochu, které v kuchyni nikdy není dost…
2. Činnost
Rozhodně si ujasněte, co od nové kuchyně očekáváte a jaké činnosti v ní hodláte provozovat. Pokud se budete věnovat hlavně přípravě jídla, zaměřte se především na funkčnost a praktičnost kuchyňské linky. Scházíte se u jídelního stolu s rodinou a přáteli? Pak nezapomeňte na jídelní kout. Jestliže máte malé děti, měli byste kuchyň naplánovat tak, aby byla maximálně bezpečná.
Kuchyňskou linku si můžete naplánovat s pomocí interaktivního programu přesně na míru tak, jak bude vyhovovat vašim představám.
3. Praktický náhled
Důležitá je také správná volba materiálu, z něhož je kuchyň vyrobena. Pokud nechcete trávit v kuchyni spoustu času navíc úklidem, zvolte linku s laminátovými nebo foliovanými dvířky. Rovněž si dobře promyslete skleněná dvířka či vitríny. Nejenom, že je vidět vše za sklem, a tedy by obsah měl být vzorně srovnaný, ale také na skle, takže se nevyhnete neustálému leštění.
Jednoduché skříňky a celistvé plochy umožňují snadný úklid. Vhodně zvolené barvy eliminují nutnost čistění každé kapky,
která na dvířkách ulpí během vaření.
4. Nezapomeňte na zóny
Pokud v kuchyni často vaříte, nezapomeňte na důležité zóny, a sice: přípravu jídla - vaření/pečení, mytí, úložné prostory/zásoby potravin.
- příprava jídla/vaření
Prostor pro přípravu jídla by měl být v blízkosti ledničky a spíže či jiného úložného prostoru se zásobami. Zapomenout nesmíme ani na zásuvky a skříňky s kuchyňskými pomocníky. Pracovní plocha by rovněž měla být správně osvětlená. Soustřeďte se na vestavěné spotřebiče, které tvoří s linkou jednotný celek, což ve výsledku působí opticky daleko lépe než při klasickém uspořádání. Varná deska patří do prostoru pro přípravu jídla a mycí zónu. Důležitou součástí je kvalitní digestoř.
Vhodně řešená kuchyň s řadou praktických úložných skříněk a širokou pracovní plochou nabízí optimální podmínky k vaření
i jakékoli další činnosti v kuchyni.
- mytí
Do kuchyně patří dřez. Základní vana pro umývání nádobí by měla být hluboká, aby se do ní vešla i větší nádoba. Menší vany pak slouží k oplachování nádobí, mytí zeleniny apod. Nezapomeňte také na odkládací část. Dřezovou skříňku pak využijte pro odpadkový koš, čisticí prostředky apod., abyste se zbytky nejenom z dřezu nemuseli běhat přes půlku kuchyně.
Barvu kuchyňského dřezu vybírejte tak, aby doplňovala barevné provedení linky. Materiál by měl být takový,
na němž nejsou vidět ulpívající kapky vody, škrábance apod.
- úložné prostory
Vždy by měly být na dosah ruky, abyste nemuseli běhat pro každý kousek nádobí přes půlku kuchyně. Pro ukládání potravin jsou také vhodné výsuvné panely, kde máte rychlý přehled o tom, co se zde nachází. Vnitřní části kuchyně si vybavte vychytávkami typu drátěné programy, pojezdy, otočné karusely apod.
více »
více »
více »
více »
více »